tiistai 14. kesäkuuta 2011

Tiipii lastenhuoneeseen


Kotivinkissä oli kiva Tiipiin ohje:
Tarvitset:
kaavapaperia tai sanomalehteä kaavoihin
2,7 m puuvilla- ja lakanakangasta (leveys väh. 130 cm)
viivaimen
kangasliidun tai lyijykynän
sakset
ompelukoneen ja -lankaa
5 puukeppiä (halkaisija esim. 15 mm, pituus 1,9 m)
sahan keppien lyhentämiseen
hiomapaperia
2 m nahkanauhaa


Tiipiin korkeus on koottuna 1,25 m ja  halkaisija noin 1,1 m. Kangasmenekki on suurempi kuin ohjeessa, mikäli kangasta ei kuvioinnin vuoksi voi leikata kahteen suuntaan (silloin kaavat pitää asettaa yhteen suuntaan, ja kankaasta jää paljon hukkapaloja). Ompele kaikki saumat 1 cm:n saumanvaroilla.


Tee näin:
1. Leikkaa molemmista kankaista kaavojen mukaiset palat: 4 x peruspala ja 2 x oviaukkopala.
2. Päälliosa: Aseta kahden peruspalan kapeat päät ja oikeat puolet vastakkain, ompele yhteen ylhäältä alas. Liitä äsken ommeltuun palaan kaksi muuta peruspalaa ja viimeiseksi reunimmaisiin paloihin oviaukkopalat. Silitä saumanvarat auki. Kapeat päädyt asettuvat ylös, jotta teltta levenee alaspäin.
3. Ompele samalla tavalla vuoriosan palat yhteen.
4. Aseta päälli- ja vuoriosan kankaiden oikeat puolet vastakkain, ompele osat yhteen kolmesta reunasta: ensin oviaukon reunat yhteen ylhäältä alas, jatka sitten yhdistämällä alareunat ja viimeiseksi oviaukon toinen reuna alhaalta ylös. Silitä sauman­varat­ auki.
5. Silitä yläreunan saumanvarat piiloon kangaskerrosten väliin (1 cm). Tee 3 mm:n päähän yläreunasta ommel pienissä pätkissä. Jätä reunaa ompelematta paloja yhdistävien saumojen molemmilta puolilta 1,5 cm:n matkalta (3 cm:n aukot ovat keppien pujotusaukot).
6. Tee kepille kuja: kiinnitä päälli- ja vuoriosaa nuppineuloilla yhteen paloja yhdistävän sauman kohdalta, laita nuppineuloja noin 15 cm:n välein. Tee suorat ompeleet tiipiin yläreunasta alareunaan, sauman molemmin puolin. Ompeleet kulkevat 1,5 cm:n päässä saumasta ja ompeleiden väli on 3 cm. Muuta ommelten väli vastaamaan keppien paksuutta, mikäli keppisi ovat ohuempia tai paksumpia kuin malliteltan kepit.
7. Aseta oviaukkopalojen reunat päällekkäin 3 cm:n verran, ompele yhteen ylhäältä alaspäin 30 cm:n matkalta.
8. Työnnä puukepit kujiin, levitä teltta lattialle ja sido kepit yhteen nahkanarulla.Tekstit ja kuvat on lainattu Kotivinkin sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti